Bewoners kunnen met hun nog thuiswonende partner een nacht naast en met elkaar doorbrengen zonder de belemmeringen van bedhekken. Het bed is zo ontworpen dat het naadloos aansluit aan het verpleeghuisbed. Zo ontstaat een ruim tweepersoonsbed. Niet alleen partners, maar ook andere familieleden kunnen gebruikmaken van het duobed.

Er zijn ook gewone logeerbedden in huis, maar die staan los van het verpleeghuisbed. Zodra een van de partners verhuist naar het verpleeghuis is het niet meer mogelijk om zomaar tegen elkaar aan te kruipen of elkaars hand vast te pakken in de nacht. Met dit bed is deze mogelijkheid weer gecreëerd.

Aanleiding

De aanleiding voor het ontwikkelen van het duobed was een gesprek tussen leidinggevende Marianne Wijtman en de echtgenote van een overleden bewoner. Op de vraag hoe het met haar ging, antwoordde de vrouw dat ze zo graag nog een keer naast haar man had willen liggen. Dat raakte Marianne. “We wilden daar iets op vinden!” Tijdens de zoektocht naar zo’n bed, ontdekten Marianne en haar collega’s dat dit nog niet bestond. Ze gingen zelf aan de slag en ontwikkelden het duobed. Marianne: “Het unieke aan dit bed is dat het naadloos aansluit bij het verpleeghuisbed met bedhekken die anders altijd in de weg zitten. Men ligt op dezelfde hoogte, heeft geen last van een kier tussen het ene en het andere matras én het bed wordt opgemaakt als een normaal tweepersoonsbed, zoals thuis. En mocht de bewoner ’s nachts verzorging nodig hebben, dan kan dat.”

Visie

De ontwikkeling van het duobed past binnen de visie van Oudshoorn dat het verpleeghuis zoveel mogelijk als thuis een warme, sfeervolle, rustgevende en veilige woonplek wil bieden. Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk voor ieder mens, dus ook voor ouderen. Binnen Verpleeghuis Oudshoorn krijgt dit onderwerp veel aandacht. Alle verzorgenden zijn geschoold om over intimiteit en seksualiteit in gesprek te kunnen gaan met bewoners en familie.

Waardigheid en trots

Verpleeghuis Oudshoorn is met het project intimiteit en seksualiteit toegelaten tot het programma Waardigheid en Trots van het ministerie van VWS en wordt thans gezien als een van de voorlopers op dit gebied in de verpleeghuizen van Nederland.

Toekomst

Op dit moment zijn er twee duobedden beschikbaar, naast de gewone logeerbedden die men ook kan reserveren. Wat Marianne Wijtman graag zou zien? “Het zou mooi zijn als iedereen die zijn partner niet meer thuis heeft wonen, de mogelijkheid krijgt om dicht bij elkaar te zijn.”