Wat betekent internationale vrouwendag voor jou persoonlijk? 

‘Eigenlijk vind ik het vooral jammer dat het nog steeds nodig is dat we deze dag moeten “vieren”. In sommige landen is het heel slecht met de vrouwenrechten gesteld. Meisjes en vrouwen worden daar behandeld als tweederangsburgers en hebben niet dezelfde rechten als de jongens en mannen in die landen. Voor die vrouwen houden we vooral deze dag. Ook in Nederland is er soms nog sprake van genderdiscriminatie. Maar voor mij is deze dag vooral voor de vrouwen die het echt slecht hebben getroffen met de plek waar hun wieg stond.’

Heeft gender een rol gespeeld in jouw carrière? 

‘Ja. Op de middelbare school was ik een van de weinige meisjes die de exacte kant koos op school. Bij mijn studie bedrijfseconomie waren er nog minder meisjes ten opzichte van het aantal jongens dan op de middelbare school. Toen ik ging werken was ik een van de weinige vrouwen met kinderen bij KPMG die tot partner werd benoemd. Hierdoor viel je altijd op en was je je altijd bewust van je hoge zichtbaarheid in een groep. Dat had soms voordelen, maar ook echt wel eens nadelen. Ik heb toen echt geleerd om steun te vragen aan de wijze grijze mannen op mijn werk, die dochters hadden van mijn leeftijd. Dochters die ook carrière wilden maken in plaats van veel thuis zijn, wat toen toch nog een beetje de norm was. Met een aantal van die mannen heb ik nog steeds contact.’ 

Hoe is de positie van vrouwen in onze zorggroep? 

‘We hebben een raad van bestuur met één vrouw en twee mannen. In het managementteam zitten evenveel vrouwen als mannen. Ook zijn er een behoorlijk aantal vrouwelijke RVE-voorzitters, wel minder dan de mannen. Bij de teamleiders zijn de vrouwen ver in de meerderheid en dat is een afspiegeling van onze medewerkers. We hebben veel vrouwen in dienst, dus dan is het goed dat er ook vrouwelijke leidinggevenden zijn. Het beste voor elk bedrijf is een goede mix van mannen en vrouwen en van oud en jong. Dus wij zouden eigenlijk wat meer mannen moeten verleiden om in de zorg te gaan werken.’ 

Had je in jouw jeugd een symbool of een rolmodel? 

‘Ik las een paar boeken van Simone de Beauvoir op de middelbare school. Ik vond haar wel heel stoer en vooruitstrevend. Maar ze was niet echt een rolmodel voor mij. Ik deed niet zo aan “fan” zijn van.’ 

Wat wil je vrouwen meegeven? 

‘Kom op voor jouw talenten! Zet ze in om het beste uit jezelf tot bloei te laten komen. Trek je niet zoveel aan van wat anderen daar dan allemaal van vinden. Je kan het!’